![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5446553 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI 6 PORCJI 750 g schabu bez kości (pokrojonego na 6 plastrów i wystekowanego lub rozbitego) 6 plasterków sera (np. mozzarella, gouda) 1 pęczek szparagów oraz: sól, pieprz, bułka tarta, jajko, tłuszcz do smażenia.....PRZYGOTOWANIE Wystekowane lub rozbite mięso doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować przez ok. 2 - 3 minuty w zależności od grubości szparagów. Przyciąć równo końce i pokroić łodyżki na kawałki o długości odpowiadającej mniej więcej szerokości plastra mięsa (ok. 7 cm). Na plastrach mięsa kłaść po 1 plasterku sera, na środek położyć po ok. 5 kawałków szparagów i zawinąć roladkę. Rozgrzać 1/2 cm warstwę tłuszczu na patelni. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Roladki obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 15 minut w 170 stopniach C. |