makaron z sosem warzywami |
Składniki: 300 g pełnoziarnistego spaghetti oliwa z oliwek parmezan Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 czerwone papryki 1 cukinia 1 marchewka 4 duże pomidory (lub puszka krojonych pomidorów) Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i cukinię. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć na wolnym ogniu około 10 minut często mieszając. Dodać pokrojone pomidory i smażyć kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać ugotowany makaron. Smażyć razem przez chwilę, aż sos połączy się z makaronem. Podawać posypane tartym parmezanem lub z kilkoma anchovis i polane oliwą z oliwek. |