golabki z kapusty wloskiej
Składniki.....mięso mielone wieprzowo-wołowe300 g,kapusta włoska liście,10 szt.,
Esencja do duszonych mięs Knorr2 szt.
koncentrat pomidorowy4 łyżki,4 łyżki
ugotowany biały ryż5 łyżek
cukier1 łyżeczka
jajka2 szt.
cebula2 szt......Przygotowanie
Gołąbki z kapusty włoskiej – krok 1
Krok 1
Liście kapusty sparz kilka minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Po wyjęciu wytnij grubsze nerwy lub rozbij lekko tłuczkiem.Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę. Połowę podsmaż.Krok 3
Do miski dodaj mięso, zeszkloną cebulę, jajka oraz ryż. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.Krok 4
Z farszu uformuj wałeczki, a następnie układaj na liściach kapusty. Liście kapusty zawiń.Krok 5
Podsmaż pozostałą cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy. Następnie wlej litr wrzącej wody i dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać daniu głębokiego smaku.Krok 6
Na dnie drugiego garnka ułóż 2 liście kapusty, a na nich ułóż gołąbki. Całość zalej przygotowanym sosem i duś na wolnym ogniu przez ok. 45 min. Gotowe gołąbki podawaj z ziemniakami purée.


  PRZEJDŹ NA FORUM