Kotleciki z resztek warzyw i mąki kukurydzianej z sosem majonezowym |
Składniki: szklanka drobno posiekanych warzyw, mogą być warzywa po obiedzie lub surowe ½, szklanki mąki kukurydzianej łyżeczka cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka maślanki lub jogurtu lub śmietany sól himalajska olej rzepakowy 4 łyżki majonezu kiwi ze skórką sok z limonki łyżeczka pasty chili.......Przygotowanie: Warzywa, kaszę, mąkę, proszek, cukier, szczyptę soli oraz maślankę połącz ze sobą dokładnie i odstaw na ok. 20 min. Do rondelka wlej olej rzepakowy. Ilość oleju zależy od wielkości rondelka, potrzebujemy ok. 3 cm warstwę. Podgrzej do 180 st. C. Z przygotowanej masy uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego i smaż, aż będą złotobrązowe. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Majonez zblenduj z kiwi, sokiem z limonki, i pastą chili. Kotleciki podaj z majonezem. |