Kapusta kiszona na zimę |
Składniki Garnek kamienny 7 litrowy 7,5 kg kapusty białej, szatkowanej 180 g soli 1 łyżka kminku 1 łyżeczka nasion kopru 1 łyżeczka nasion jałowca 1 łyżka miodu.......Sposób przygotowania Kapustę dokładnie mieszamy z solą. przyprawami i odstawiamy. Następnie wyparzamy dokładnie garnek, bierzemy palcami miód i nacieramy ścianki dokładnie umytego garnka od wewnątrz. Partiami wkładamy kapustę i ubijamy drewniana pałką aby usunąć z naczynia powietrze i wytworzyć sok. Na wierzchu kładziemy odwrotnie talerzyk i dociskamy np. słoikiem wypełnionym wodą lub kamieniem. Pozostawiamy w ciepłym miejscu przez ok. 3 dni następnie przenosimy do ciemnego chłodnego pomieszczenia. Należy co jakiś czas sprawdzać, jeżeli na wierzchu nie będzie soku należy uzupełniać płyn przegotowaną, osoloną, zimną wodą. Czekamy koło 10 dni i możemy zajadać. Kosą po patelni - Smacznego |