Pierś z kaczki z jabłkami |
Składniki 2 piersi z kaczki 1 pomarańcza pół szklanki wina czerwonego wytrawnego 2 duże jabłka 1 łyżeczka estragonu pół łyżeczki majeranku sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia......Sposób przygotowania Pierś umytą i osuszona nacinamy po stronie skóry. Nacieramy solą pieprzem i dość grubo estragonem. Wyciskamy sok z pomarańczy i zanurzamy w nim piersi z kaczki i zostawiamy na 2 godziny. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni smażymy kaczkę z obu stron na rumiano. Pod koniec smażenia podlewamy winem. Zdejmujemy kaczkę z patelni i zawijamy w folię aluminiową na 10 min. Jabłka kroimy na drobne kawałki, posypujemy majerankiem i podsmażamy w sosie z patelni. Odpakowujemy kaczkę, nakładamy na talerze i obkładamy jabłkami polewając sosem. Kosą po patelni - Smacznego |