Bigos - najważniejsze danie bożonarodzeniowe. |
Składniki: 1 duża cebula 2 kg kiszonej kapusty 80 ml oliwy po 10 ziarenek jałowca, ziela angielskiego i pieprzu 4 liście laurowe 4 ząbki czosnku 70 g suszonych grzybów (namoczonych) 150 g suszonych śliwek 70 g rodzynek 1 szklanka miodu pitnego trójniaka lub czerwonego wina po szczypcie soli, cukru i pieprzu.....Sposób przygotowania: Cebulę posiekaj. Kapustę odciśnij i zachowaj sok. W garnku na oliwie przyrumień cebulę. Wrzuć do garnka kapustę, zalej 1 szklanką wody i przez chwilę podgrzewaj. Dodaj jałowiec, ziele, pieprz, liście laurowe, nacięte ząbki czosnku i posiekane grzyby. Duś na małym ogniu przez godzinę. Odstaw na noc. Następnego dnia zagotuj, dodaj śliwki, rodzynki i miód pitny lub wino. Duś około godziny. Jeżeli w garnku jest dużo płynu, duś kapustę bez przykrywki, a jeśli mało - uzupełniaj wodą lub kwaśnym sokiem z kapusty. Wystudź. Kolejnego dnia znów podgrzej i dopraw. Kapusta powinna być ciemna, gęsta i aromatyczna. |