MAKÓWKI (MAKIEŁKI) |
SKŁADNIKI 10 PORCJI ok. 800 g (1 puszka) gotowej masy makowej z bakaliami* 1 szklanka mleka garść orzechów włoskich garść rodzynek 1 chałka (lub inne pieczywo np. 2 bułki pszenne) do dekoracji: orzechy, bakalie....PRZYGOTOWANIE Masę makową wymieszać z mlekiem oraz rodzynkami i co chwilę mieszając zagotować, na koniec połączyć z posiekanymi orzechami. Ewentualnie przygotować masę makową z poniższego przepisu. Pieczywo pokroić na kromki. W misce ułożyć pierwszą warstwę pieczywa, wyłożyć część masy makowej. Dalej układać na przemian plasterki pieczywa i masę makową, aż do wyczerpania składników i kończąc na masie makowej. Wyrównać powierzchnię, udekorować i docisnąć dłonią. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. |