SERNIK JOGURTOWY NA ZIMNO |
SKŁADNIKI SPÓD: 170 g herbatników maślanych 70 g orzechów włoskich 70 g masła MASA JOGURTOWA: 250 g sera ricotta lub sera mascarpone 5 pełnych łyżek miodu + ewentualnie cukier puder do smaku 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 szklanki (750 ml) jogurtu naturalnego wyłuskane ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 torebeczka cukru z prawdziwą wanilią 20 g żelatyny w proszku GALARETKA Z JAGÓD: 200 g jagód (świeżych lub mrożonych) 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny w proszku Dekoracja: gotowe beziki Potrzebna będzie: tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm.....PRZYGOTOWANIE Galaretka z jagód: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, odstawić. Do rondelka włożyć jagody z cukrem pudrem, podgrzewać przez 2 - 3 minuty, aż zaczną puszczać sok. Zmiksować na gładkie puree i przelać przez sitko, uzyskując gładki mus. Wlać z powrotem do rondelka. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, dodać do musu i mieszać podgrzewając aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudzić. Spód: Herbatniki drobno pokruszyć razem z orzechami (najlepiej blenderem lub rozdrabniaczem). Z papieru do pieczenia wyciąć koło o średnicy większej niż tortownica. Roztopić masło, posmarować nim dno tortownicy, resztę dodać do pokruszonych herbatników. Na dno tortownicy położyć krążek z papieru i zamknąć obręcz, pozostawiając wystające brzegi papieru na zewnątrz. Wyłożyć pokruszoną masę, dociskając. Masa jogurtowa: Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 10 minut. Do pojemnika miksera włożyć ser ricotta, miód, ekstrakt z wanilii i ucierać przez 3 minuty, dodawać po pół szklanki jogurtu, ciągle miksując. Na koniec dodać wyłuskane ziarenka z laski wanilii lub cukier z wanilią. Spróbować masy i jeśli jest za mało słodka, dodać cukier puder do smaku. Namoczoną żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody, a następnie zmiksować z masą, dodając ją po jednej łyżce....Masę wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki. Deser będzie gotowy za około 1 - 2 godziny. Jak tylko sernik zastygnie, wylać galaretkę z jagód, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem udekorować bezikami.... |