Duszona biała kiełbasa z grzybami, ciabattą, ziemniakami i boczkiem |
Składniki: 6-8 szt. białych surowych kiełbas 2 cebule 2 łyżki masła 2 gałązki świeżego rozmarynu 2-3 liście laurowe woda......Sos: 0,5 kg podgrzybków 2 łyżki masła 2 cebule łyżka miodu sok z limonki sól pieprz....Smażony chleb z boczkiem: sucha ciabatta 6 ugotowanych ziemniaków 3 plastry wędzonego boczku 0,5 szklanki ciepłej wody cebula garść rukoli o,5 łyżeczki chili w proszku 2 łyżki oleju....... Przygotowanie:....... Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle. Następnie dodaj świeży rozmaryn i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć surową kiełbasę, dodaj świeży rozmaryn. Gdy kiełbasa się podsmaży, zalej ją wodą i gotuj. Na patelni na maśle podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby i dopraw je sokiem z połowy limonki. Następnie dolej miód i dopraw grzyby solą i pieprzem. Grzyby dodaj do kiełbasy i gotuj, aż kiełbasa będzie miękka, a sos się zredukuje. W misce połącz pokruszoną ciabattę z pokruszonymi, ugotowanymi ziemniakami. Wlej ciepłą wodę i dokładnie wszystko wymieszaj. Na patelni podsmaż kawałki boczku. Dodaj pokrojoną cebulę i łyżkę oleju. Następnie dodaj masę chlebowo-ziemniaczaną i ją podsmaż. Dopraw papryczką chilli i pokrojoną rukolą. Wszystko razem wymieszaj. Kiełbasę podawaj ze smażonymi ziemniakami. |