Duszona biała kiełbasa z grzybami, ciabattą, ziemniakami i boczkiem
Składniki:
6-8 szt. białych surowych kiełbas
2 cebule
2 łyżki masła
2 gałązki świeżego rozmarynu
2-3 liście laurowe
woda......Sos:
0,5 kg podgrzybków
2 łyżki masła
2 cebule
łyżka miodu
sok z limonki
sól
pieprz....Smażony chleb z boczkiem:
sucha ciabatta
6 ugotowanych ziemniaków
3 plastry wędzonego boczku
0,5 szklanki ciepłej wody
cebula
garść rukoli
o,5 łyżeczki chili w proszku 2 łyżki oleju....... Przygotowanie:....... Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle. Następnie dodaj świeży rozmaryn i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem.
Wrzuć surową kiełbasę, dodaj świeży rozmaryn. Gdy kiełbasa się podsmaży, zalej ją wodą i gotuj.
Na patelni na maśle podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby i dopraw je sokiem z połowy limonki. Następnie dolej miód i dopraw grzyby solą i pieprzem. Grzyby dodaj do kiełbasy i gotuj, aż kiełbasa będzie miękka, a sos się zredukuje.
W misce połącz pokruszoną ciabattę z pokruszonymi, ugotowanymi ziemniakami. Wlej ciepłą wodę i dokładnie wszystko wymieszaj.
Na patelni podsmaż kawałki boczku. Dodaj pokrojoną cebulę i łyżkę oleju. Następnie dodaj masę chlebowo-ziemniaczaną i ją podsmaż. Dopraw papryczką chilli i pokrojoną rukolą. Wszystko razem wymieszaj.
Kiełbasę podawaj ze smażonymi ziemniakami.


  PRZEJDŹ NA FORUM