KARP PIECZONY W MIODZIE
SKŁADNIKI
4 PORCJE
ok. 850 g filetów z karpia, oczyszczonych
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, mąka pszenna, masło klarowane do smażenia
2 łyżki miodu + 2 łyżki musztardy + 1 łyżeczka oliwy.........PRZYGOTOWANIE
Dzień przed przygotowaniem potrawy oczyszczone płaty karpia pokroić na porcje. Posypać solą a następnie obtoczyć w mące pszennej. Cebulę obrać i pokroić na krążki. Ułożyć płaty karpia w naczyniu przekładając je cebulą, lekko docisnąć, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce (lodówka, balkon) na noc lub maksymalnie 2 dni.
Wyjąć karpie z naczynia, usunąć cebulę (nie będzie potrzebna) i włożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smażyć partiami po około 3 - 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Obsmażone filety odkładać do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu położyć obrany i cieniutko pokrojony czosnek. Polać mieszanką miodu, musztardy i oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec przez około 15 minut.


  PRZEJDŹ NA FORUM