WILGOTNE CIASTO Z RABARBAREM Z dodatkiem jogurtu
SKŁADNIKI
12 PORCJI
300 g rabarbaru (3 łodygi)
180 g masła
180 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
150 g jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennejPRZYGOTOWANIE
Jajka, masło i jogurt wyjąć z lodówki i ocieplić w temp. pokojowej. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć zielone liście, łodyżki posiekać na 1 cm kawałki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło ubijać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym przez ok. 8 minut aż będzie jasne i puszyste.
Następnie dodać jajka i jogurt i wszystko krótko zmiksować - połączyć (masa może się rozwarstwić, ale nie należy się tym przejmować).
Mąkę przesiać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Przesypać do ubitej masy i wymieszać lub krótko zmiksować do połączenia się składników w gęste i napuszone ciasto, pod koniec dodać rabarbar i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do keksówki o długości 32 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 55 minut na złoty kolor (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone).
2 łyżeczki proszku do pieczenia........


  PRZEJDŹ NA FORUM