WILGOTNE CIASTO Z RABARBAREM Z dodatkiem jogurtu |
SKŁADNIKI 12 PORCJI 300 g rabarbaru (3 łodygi) 180 g masła 180 g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 150 g jogurtu naturalnego 300 g mąki pszennejPRZYGOTOWANIE Jajka, masło i jogurt wyjąć z lodówki i ocieplić w temp. pokojowej. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć zielone liście, łodyżki posiekać na 1 cm kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło ubijać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym przez ok. 8 minut aż będzie jasne i puszyste. Następnie dodać jajka i jogurt i wszystko krótko zmiksować - połączyć (masa może się rozwarstwić, ale nie należy się tym przejmować). Mąkę przesiać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Przesypać do ubitej masy i wymieszać lub krótko zmiksować do połączenia się składników w gęste i napuszone ciasto, pod koniec dodać rabarbar i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do keksówki o długości 32 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 55 minut na złoty kolor (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone). 2 łyżeczki proszku do pieczenia........ |