CHŁODNIK LITEWSKI
SKŁADNIKI
4 PORCJE
1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
500 ml rosołu lub bulionu
400 g kefiru lub zsiadłego mleka
400 g śmietany 18% (gęstej, z kubka)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
2 małe ogórki gruntowe
1/2 ząbka czosnkuPRZYGOTOWANIE
Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, następnie posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jeśli jest dużo liści, nie trzeba dodawać wszystkich.
Zagotować rosół, dodać buraczki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić (np. w garnku z zimną wodą).
Do wywaru dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, jednego obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka.
Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanymi jajkami, pozostałym startym obranym ogórkiem oraz młodymi ziemniakami. Pozostałą posiekaną zieleninę wykorzystać do dekoracji chłodnika i ziemniaków.
1 łyżeczka octu.........


  PRZEJDŹ NA FORUM