SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM HALLOUMI I ANANASEM
SKŁADNIKI
2 PORCJE
ok. 220 g sera halloumi
1/3 ananasa
garść orzechów nerkowca
sałata roszponka
1/4 owocu granatu
2 cm kawałek imbiru
2 łyżki syropu klonowego
1/2 szklanki listków mięty
2 łyżki oliwy extraPRZYGOTOWANIE
Ser halloumi pokroić na plasterki. Ananasa obkroić ze skóry, pokroić na kawałki i wyciąć twardy głąb ze środka. Miąższ pokroić na plastry.
Rozgrzać patelnię grillową, włożyć orzechy nerkowca i lekko je zrumienić, odłożyć na talerz.
Patelnię posmarować oliwą i położyć plasterki sera halloumi. Grillować przez ok. 3,5 minuty do czasu aż ser od spodu pokryje się ciemnymi paskami i zacznie łatwo odchodzić od patelni. W międzyczasie skropić go dodatkową oliwą. Ser podważyć łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie tylko trochę krócej. Odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię położyć plasterki ananasa i zgrillować po ok. 4 minuty z każdej strony, odłożyć na talerz. W międzyczasie wymieszać w miseczce starty imbir, sok z limonki, oliwę i syrop klonowy, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Sos chwilę pogotować w rondelku aż zgęstnieje, zlać go do miseczki i dodać posiekaną miętę.
Na półmisku rozłożyć opłukaną i osuszoną roszponkę, dodać zgrillowany ser, ananasa i orzechy. Posypać ziarenkami granatu i polać sosem z miętą..
sok z 1 limonki......


  PRZEJDŹ NA FORUM