SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM HALLOUMI I ANANASEM |
SKŁADNIKI 2 PORCJE ok. 220 g sera halloumi 1/3 ananasa garść orzechów nerkowca sałata roszponka 1/4 owocu granatu 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki syropu klonowego 1/2 szklanki listków mięty 2 łyżki oliwy extraPRZYGOTOWANIE Ser halloumi pokroić na plasterki. Ananasa obkroić ze skóry, pokroić na kawałki i wyciąć twardy głąb ze środka. Miąższ pokroić na plastry. Rozgrzać patelnię grillową, włożyć orzechy nerkowca i lekko je zrumienić, odłożyć na talerz. Patelnię posmarować oliwą i położyć plasterki sera halloumi. Grillować przez ok. 3,5 minuty do czasu aż ser od spodu pokryje się ciemnymi paskami i zacznie łatwo odchodzić od patelni. W międzyczasie skropić go dodatkową oliwą. Ser podważyć łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie tylko trochę krócej. Odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię położyć plasterki ananasa i zgrillować po ok. 4 minuty z każdej strony, odłożyć na talerz. W międzyczasie wymieszać w miseczce starty imbir, sok z limonki, oliwę i syrop klonowy, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Sos chwilę pogotować w rondelku aż zgęstnieje, zlać go do miseczki i dodać posiekaną miętę. Na półmisku rozłożyć opłukaną i osuszoną roszponkę, dodać zgrillowany ser, ananasa i orzechy. Posypać ziarenkami granatu i polać sosem z miętą.. sok z 1 limonki...... |