PLACKI SEROWE Z TRUSKAWKAMI |
SKŁADNIKI OK. 13 SZTUK 250 g sera białego, twarogu 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju roślinnego około 1/3 szklanki mleka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka truskawek......PRZYGOTOWANIE Do miski włożyć twaróg i rozgnieść go praską do ziemniaków. Dodać jajka, cukier i wymieszać rózgą, następnie wlać olej oraz mleko i ponownie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko połączyć składniki z dwóch misek za pomocą łyżki na dość gęstą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 2 łyżki ciasta na jednego placka, wyrównać powierzchnię i smażyć na średnim ogniu do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione przez około 2,5 minuty. Gdy placki trochę podrosną wcisnąć w ciasto po ok. 4 plasterki truskawek. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia w podobnym czasie jak poprzednio. Posypać cukrem pudrem. |