TORT BEZOWY RAFFAELLO
BLATY BEZOWE
6 białek
szczypta soli
300 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
70 g płatków migdałowych
KREM
100 g białej czekolady
250 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 śmietan-fix (opcjonalnie)
1 łyżka wiórków kokosowych lub 4 pralinki Raffaello..ORAZ
pralinki Raffaello do dekoracji....BLATY BEZOWE
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C z termoobiegiem. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika lub blachę i kratkę wyścielić papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier, jednocześnie cały czas długo i cierpliwie ubijając, aż cały cukier się rozpuści. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca.
Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze przez minutę. Dodać połowę płatków migdałowych i delikatnie wymieszać łyżką.
Pianę rozdzielić pomiędzy dwie blachy do pieczenia (lub blachę i kratkę) i uformować okręgi o średnicy ok. 23 cm. Posypać resztą płatków migdałowych i wstawić do piekarnika (na wyższy i niższy poziom).
Piec przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C z termoobiegiem i piec przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na ok. 15 minut. Następnie wyjąć i całkowicie ostudzić (można upiec wcześniej np. dzień wcześniej).KREM
Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski, wlać 1/2 szklanki śmietanki i podgrzać (np. w mikrofalówce), aż czekolada zmięknie, następnie mieszać aż całkowicie się roztopi i połączy ze śmietanką. Wlać resztę śmietanki i wymieszać. Całkowicie ostudzić, np. w misce z zimną wodą.
Do misy miksera włożyć mascarpone oraz masę czekoladową. Ubijać razem przez ok. 1 - 2 minuty, aż krem będzie puszysty. Pod koniec można dodać śmietan-fix. Wstawić do lodówki na około godzinę.
Dolny krążek bezowy posmarować kremem (zostawić 1 łyżkę kremu do przytwierdzenia pralinek na wierzchu tortu) i posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi pralinkami. Na wierzch położyć drugi krążek i udekorować pralinkami. Wstawić do lodówki do stężenia kremu, na ok. 3 godziny lub dłużej.


  PRZEJDŹ NA FORUM