MINI DESERKI TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI |
SKŁADNIKI OK. 10 PORCJI 4 żółtka 350 ml mocnej kawy 25 ml likieru amaretto (opcjonalnie) 100 g cukru pudru 500 g serka mascarpone ORAZ 300 g okrągłych biszkoptów ok. 3 łyżek naturalnego kakao ok. 500 g truskawek.......PRZYGOTOWANIE Jajka włożyć do zlewu i sparzyć skorupki wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek (białka można wykorzystać do TORTU BEZOWEGO). Zaparzyć kawę i ostudzić. Wymieszać z likierem jeśli go używamy oraz 2 łyżkami cukru pudru. Żółtka ubić z resztą cukru pudru na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut) - najlepiej początkowo ubijać na parze (w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawić z pary i dalej ubijać. Dodawać porcjami (po 3 łyżki) mascarpone, w krótszych odstępach czasu, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i nabierze puszystości. Wyłożyć 1/3 kremu do małych naczynek lub szklaneczek, dodać warstwę biszkoptów zanurzonych na chwilkę w kawie (po 2 - 3 sztuki na porcję), w razie potrzeby można je przełamać. Oprószyć przez sitko cienką warstwą kakao. Wyłożyć kolejną 1/3 część kremu a następnie pokrojone truskawki. Przykryć resztą kremu. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Przed podaniem posypać przez sitko odrobiną kakao oraz udekorować truskawkami. |