CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ Kruche ciasteczka kakaowe z płynną czekoladą |
SKŁADNIKI 13 SZTUK 100 g czekolady deserowej 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 jajko 220 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.....PRZYGOTOWANIE Czekoladę podzielić na kostki. Masło pokroić i ocieplić w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło ubić na jasny krem razem z cukrem pudrem i kakao (ok. 5 minut). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitej masy i wymieszać. Masę podzielić na około 13 części. Formować placuszki, na środku kłaść po kostce czekolady i zlepiać dokładnie brzegi ciasta. Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 13 minut. |