
Składniki Mąka pszenna 2 szklanki Mleko 120 ml Margaryna 100 gram Żółtka jaja 4 szt. Drożdże 30 gram Cukier 4 łyżki Olej 1 łyżka Sól ½, łyżeczki Spirytus 1 łyżka Cukier waniliowy 1 opakowanie(małe) Wiórki kokosowe do formy Borówki ½, kg Tłuszcz do formy Składniki na kruszonkę: Margaryna 100 gram Cukier 100 gram Mąka pszenna 1 szklanka cukier waniliowy 1 opakowanie(małe).....Przygotowanie Wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ręką i odstawić w chłodne miejsce. Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże wymieszać z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto(na końcu dodać rozpuszczona margarynę) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę dobrze wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami, wyłożyć rozwałkowane ciasto, wyłożyć borówki, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i piec około 40 minut. |