Ciasto drożdżowe z borówkami




Składniki
Mąka pszenna 2 szklanki
Mleko 120 ml
Margaryna 100 gram
Żółtka jaja 4 szt.
Drożdże 30 gram
Cukier 4 łyżki
Olej 1 łyżka
Sól ½, łyżeczki
Spirytus 1 łyżka
Cukier waniliowy 1 opakowanie(małe)
Wiórki kokosowe do formy
Borówki ½, kg
Tłuszcz do formy
Składniki na kruszonkę:
Margaryna 100 gram
Cukier 100 gram
Mąka pszenna 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie(małe).....Przygotowanie
Wykonanie kruszonki:
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ręką i odstawić w chłodne miejsce.
Wykonanie ciasta drożdżowego:
Drożdże wymieszać z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto(na końcu dodać rozpuszczona margarynę) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę dobrze wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami, wyłożyć rozwałkowane ciasto, wyłożyć borówki, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i piec około 40 minut.


  PRZEJDŹ NA FORUM