OMLET CESARSKI Z TRUSKAWKAMI Z borówkami i musem truskawkowym



SKŁADNIKI
2 PORCJE
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżki cukru
mała szczypta soli
2 łyżki masła
DO PODANIA
cukier puder
truskawki + cukier do musu truskawkowego
opcjonalnie borówka amerykańska, serek homogeniowany......PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypać mąkę, dodać mleko i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier i ponownie wymieszać.
Białka ubić oddzielnie z małą szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię z masłem. Gdy masło zacznie skwierczeć, sklarować je (usunąć pianę). Rozprowadzić masło po całej powierzchni patelni, wlać masę na omlet, wyrównać powierzchnię.
Smażyć na mały ogniu przez ok. 5 minut lub do czasu aż omlet będzie od spodu ładnie zrumieniony. Wówczas przewrócić go na drugą stronę, ale nie w całości, tylko odwracać go po kawałku - omlet ma się porozrywać.
Po przewróceniu, po ok. 2 minutach smażenia, pokroić te większe kawałki na mniejsze części za pomocą np. silikonowej łopatki. Kawałki omletu poprzewracać jeszcze i obsmażyć z innych stron (niezbyt długo, do ścięcia się surowego ciasta, w sumie przez ok. 2 minuty).
Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem oraz kawałkami truskawek. Część truskawek zmiksować z cukrem i użyć jako sos truskawkowy do omletu. Można też podawać z serkiem waniliowym - homogenizowanym.


  PRZEJDŹ NA FORUM