
SKŁADNIKI OK. 14 SZTUK 100 g masła 7 cukierków "krówek" 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 jajko 220 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej 1/2 łyżeczki sodyPRZYGOTOWANIE Masło pokroić i ocieplić w temperaturze pokojowej. Krówki przekroić na połówki i nieco rozpłaszczyć. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło ubić na jasny krem razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (ok. 5 minut). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty. Do oddzielnej miski wsypać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Przesypać do ubitej masy i wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 28 części. Formować placuszki, na jednym placku kłaść połówkę krówki i przykrywać drugim plackiem. Złączyć brzegi i odkładać na przygotowaną blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 13 - 14 minut aż ciastka od spodu będą już lekko zrumienione. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia...... |