ZUPA BROKUŁOWA Z GORGONZOLĄ I CHIPSAMI Z JARMUŻU |
SKŁADNIKI 4 PORCJE ZUPA BROKUŁOWA 1 łyżka oliwy extra vergine 1 por 2 ziemniaki 1 łyżka masła 1 litr bulionu 1 brokuł 80 ml śmietanki 30% 100 g sera gorgonzola (lub innego pleśniowego) szczypiorek..CHIPSY JARMUŻOWE 150 g jarmużu (krojonego, umytego) 1 łyżka oliwy extra vergine 3 łyżki tartego parmezanu sól, pieprzPRZYGOTOWANIE ZUPA BROKUŁOWA W szerokim garnku na oliwie poddusić pokrojonego pora (biała i jasnozielona część), ok. 4 minuty. Gdy por będzie już miękki dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz masło i smażyć razem przez ok. 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Dodać pokrojonego w kostkę brokuła i gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut, do miękkości warzyw. Wlać śmietankę, dodać ok. 1/4 ilości gorgonzoli, przelać do kielicha blendera i zmiksować na krem. Podawać z resztą sera pokrojonego w kosteczkę, z chipsami jarmużowymi oraz szczypiorkiem.CHIPSY JARMUŻOWE W czasie gdy gotuje się zupa przygotować chipsy z jarmużu. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski włożyć jarmuż, dodać resztę składników (oliwa, ser, sól, pieprz i płatki chili). Wymieszać dłońmi i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Piec przez ok. 12 minut na wyższej półce piekarnika. szczypta płatków chili lub ostrej papryki...... |