ZUPA BROKUŁOWA Z GORGONZOLĄ I CHIPSAMI Z JARMUŻU
SKŁADNIKI
4 PORCJE
ZUPA BROKUŁOWA
1 łyżka oliwy extra vergine
1 por
2 ziemniaki
1 łyżka masła
1 litr bulionu
1 brokuł
80 ml śmietanki 30%
100 g sera gorgonzola (lub innego pleśniowego)
szczypiorek..CHIPSY JARMUŻOWE
150 g jarmużu (krojonego, umytego)
1 łyżka oliwy extra vergine
3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprzPRZYGOTOWANIE
ZUPA BROKUŁOWA
W szerokim garnku na oliwie poddusić pokrojonego pora (biała i jasnozielona część), ok. 4 minuty.
Gdy por będzie już miękki dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz masło i smażyć razem przez ok. 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Dodać pokrojonego w kostkę brokuła i gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut, do miękkości warzyw.
Wlać śmietankę, dodać ok. 1/4 ilości gorgonzoli, przelać do kielicha blendera i zmiksować na krem. Podawać z resztą sera pokrojonego w kosteczkę, z chipsami jarmużowymi oraz szczypiorkiem.CHIPSY JARMUŻOWE
W czasie gdy gotuje się zupa przygotować chipsy z jarmużu. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski włożyć jarmuż, dodać resztę składników (oliwa, ser, sól, pieprz i płatki chili). Wymieszać dłońmi i wyłożyć na przygotowaną blaszkę.
Piec przez ok. 12 minut na wyższej półce piekarnika.
szczypta płatków chili lub ostrej papryki......


  PRZEJDŹ NA FORUM