SZASZŁYKI ZE SZPARAGAMI I SEREM z miętą i sosem pomarańczowym
SKŁADNIKI
2 PORCJE
1 pęczek (500 g, 12 sztuk) zielonych szparagów
200 g sera do grillowania (np. halloumi, palhais lub oscypka)
świeżo zmielony pieprz oraz opcjonalnie sól (uwaga: ser może być dość słony)......PRZYGOTOWANIE
Zagotować wodę w szerszym garnku. Odłamać i odrzucić twarde końce szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić na wrzątek i gotować przez 1,5 minuty, odcedzić na sitku i przelać zimną wodą.
Ser pokroić na około 4 cm prostokątne kawałki, na taką samą długość pokroić szparagi. Szparagi i ser nadziewać na patyczki w sposób widoczny na zdjęciu. Przygotować sos pomarańczowy podgrzewając w garnuszku przez ok. 1 min. dżem i sok cytrynowy.
Szaszłyki położyć na rozgrzanej zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką i smażyć na większym ogniu przez około 2 min. lub do czasu aż ser lekko się zrumieni, wówczas przełożyć szaszłyki na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 1 - 2 min. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, na talerzach posypać świeżą miętą i polać sosem pomarańczowym.
PROPOZYCJA PODANIA
świeża mięta / szybki sos pomarańczowy: 4 łyżki dżemu pomarańczowego, 2 łyżki soku z cytryny


  PRZEJDŹ NA FORUM