PIEROGI ZE ŚLIWKAMI |
SKŁADNIKI 4 PORCJE 2 szklanki mąki szczypta soli około 3/4 szklanki wody NADZIENIE I DODATKI: 1/2 kg śliwek 400 ml gęstej śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru opcjonalnie: bazylia......PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić wgłębienie. Stopniowo dodając wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut. Przykryć ściereczką. Śliwki wypestkować i każdą pokroić na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować pierwszą część i nożem pokroić na kwadraty o boku około 5 cm lub wycinać kółka za pomocą szklaneczki. W środku każdego kawałka ciasta położyć śliwkę, złączyć rogi kwadratu w środku tworząc piramidkę lub złożyć kółko na pół. Dokładnie zlepić brzegi ciasta. Wrzucać partiami na wrzątek bez dodatku soli i gotować aż pierożki będą miękkie (kilka minut), odcedzić i podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Można posypać bazylią. |