Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami


SKŁADNIKI
BEZA:
150 ml wody odlanej z puszki ciecierzycy (aquafaba)
150 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (7 g)
1 łyżeczka soku z cytryny
KREM JAGLANY:
100 g kaszy jaglanej
300 ml mleka migdałowego
50 g oleju kokosowego
100 g daktyli
2 łyżki miodu
1 łyżeczka Ekstrakty naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
DODATKOWO:
50 g borówek
150 g malin
płatki róż
świeża mięta......SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1.
Beza:

Piekarnik nagrzej do 120°C. Wodę odlaną z puszki ciecierzycy przelej do misy, a następnie ubijaj mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany. Podczas ubijania stopniowo dodawaj do masy cukier puder..2.
Pod koniec ubijania dodaj do bezy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubita beza powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.3.
Masę bezową podziel na dwie części. Rozłóż je na papierze do pieczenia tworząc okręgi, a następnie piecz je przez 2,5 godziny. Upieczone bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku.4.
Krem jaglany:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw. Kaszę jaglaną ugotuj na mleku do miękkości. Następnie odsącz daktyle i dokładnie zblenduj ze sobą kaszę jaglaną, daktyle i olej kokosowy.5.
Dodaj miód oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz dokładnie zblenduj.6.
2/3 kremu rozprowadź na pierwszym blacie bezowym. Następnie przykryj go drugim blatem i rozsmaruj pozostałą ilość kremu.7.
Dodatkowo:

Bezę udekoruj owocami, płatkami róż i listkami mięty.




  PRZEJDŹ NA FORUM