Truskawkowy koktajl z babeczkami
SKŁADNIKI
BABECZKI:
Mini babeczki o smaku waniliowym z kropelkami czekolady Dr. Oetkera
1 jajko
50 ml wody
125 ml oleju
KOKTAJL:
600 ml mleka
150 g truskawek
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
DO DEKORACJI:
Perełki cukrowe Dr. Oetkera
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
Lukier gotowy biały Dr. Oetkera.....SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Babeczki: Na blasze do pieczenia ustawiłam 24 foremki. Piekarnik nagrzałam do 175°C. Mieszankę do ciasta wsypałam do miski, dodałam wodę i olej. Całość wymieszałam mikserem do dokładnego połączenia składników. Odsypałam 1 łyżeczkę kropelek czekolady. Pozostałe dodałam do ciasta i delikatnie wymieszałam. Ciasto równomiernie rozłożyłam w foremkach i posypałam odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady. Babeczki piekłam przez około 15 minut. Po tym czasie wyciągnęłam je z piekarnika i odstawiłam do wystudzenia.
2. Koktajl: Mleko, truskawki, śmietankę i cukier puder umieściłam w misie blendera. Dokładnie zmiksowałam. Odstawiłam do lodówki.
3. Do miski wsypałam perełki. Lukier rozpuściłam w kąpieli wodnej. Delikatnie zanurzałam w lukrze brzegi szklanek, a następnie delikatnie zagłębiałam w posypce, aby perełki dobrze się przyczepiły. Szklanki, w których będę serwować koktajl wstawiłam do lodówki. Pozostałym lukrem udekorowałam babeczki i posypałam je perełkami cukrowymi.
4. Śmietankę ubiłam z łyżeczką cukru. Przełożyłam ją do szprycy i wycisnęłam na koktajl, który przelałam do wyjętych z lodówki szklanek. W ubitą śmietankę delikatnie włożyłam babeczkę.
5. Z podanych proporcji przygotowałam 2 koktajle...


  PRZEJDŹ NA FORUM