LODY TAHINI



SKŁADNIKI
6 PORCJI
660 g jogurtu greckiego (2 duże opakowania)
250 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
2 łyżki pasty tahini z sezamu (gotowej lub DOMOWEJ).....PRZYGOTOWANIE
Jogurt grecki włożyć do miski, dodać mleko skondensowane, tahini i dokładnie wymieszać. Przełożyć do maszyny do lodów lub sorbetiery i postępować zgodnie z instrukcją (lub wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, w międzyczasie co pół godziny dokładnie masę wymieszać, pozbywając się kryształków lodu).
Nałożyć gałkę lodów do małej miseczki, polać sosem tahini (przepis poniżej) i posypać granatem.
PROPOZYCJA PODANIA
sos tahini (wymieszane w równych proporcjach: pasta tahini, syrop klonowy lub miód oraz sok z cytryny)
owoc granatu
listki mięty do dekoracji.


  PRZEJDŹ NA FORUM