TORT LODOWY Z MALINAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ



SKŁADNIKI
LODY:
2 litry lodów waniliowych lub śmietankowych (gotowych ze sklepu lub domowych np. z TEGO PRZEPISU)
OWOCE:
250 g malin
100 g cukru
1 cytryna
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej..KOKOSOWA KRUSZONKA:
170 g mąki pszennej
60 g wiórków kokosowych
80 g cukru
100 g zimnego masła....PRZYGOTOWANIE
KOKOSOWA KRUSZONKA:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. W misce wymieszać mąkę, wiórki kokosowe oraz cukier. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozcierać palcami lub mikserem na drobne okruszki ciasta. Kruszonkę wysypać na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut lub do czasu aż będzie miała lekko złoty kolor. W trakcie pieczenia można 1-2 razy przemieszać kruszonkę. Ostudzić.
Połowę ostudzonej kruszonki wysypać na dno tortownicy o średnicy 24 cm.OWOCE:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Maliny włożyć do niedużego naczynia żaroodpornego, dodać cukier, sok z cytryny i kawałek skórki z cytryny pokrojonej na kilka kawałeczków. Wszystko wymieszać i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. Zlać sok do garnuszka i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1 łyżce wody, dodać do syropu w garnuszku, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, dodać odcedzone maliny i wszystko ostudzić.TORT LODOWY:
Lody zmiksować mikserem (około 1 minuta) aż trochę zmiękną, jeśli są za twarde, można chwilę odczekać przed zmiksowaniem. Wyłożyć łyżką na kruszonkę. Polać sosem owocowym i posypać resztą kruszonki, delikatnie wcisnąć dłonią kruszonkę w owoce wyrównując powierzchnię. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Obkroić nożem brzegi tortownicy aby zdjąć obręcz.
WSKAZÓWKI
Jeśli tort będzie dłużej stał w zamrażarce, przed podaniem przekładamy go do lodówki na około 15 minut aby troszkę zmiękł przed pokrojeniem.



  PRZEJDŹ NA FORUM