Barszcz Czerwony Zabielany Z Ziemniakami



Składniki Na Zupę:

ok. 800 g buraków
2 średnie marchwie
1 większa pietruszka
kawałek selera (wielkości połowy pięści)
0,5 średniego pora
kawałek mięsa na rosół (np. kość wołowa lub wieprzowa lub grzbiet/szkielet kurczaka)
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki octu
ok. 1 łyżka cukru
sól
pieprz
2 łyżki majeranku
1 ząbek czosnku
ok. 200 g śmietany np. 18%
ok. 2-3 łyżki mąki pszennej zwykłej

Składniki Na Ziemniaki Okraszane:
ok. 8 średnich ziemniaków
ok. 3 mniejsze cebule
tłuszcz do smażenia ok. 4-5 łyżek......Przygotowanie Zupy:
Buraki obrać (polecam użyć do tego zabiegu rękawiczek) i pokroić w ćwiartki.
Włożyć do garnka.
Wszystkie pozostałe warzywa również obrać i pokroić na mniejsze kawałki np. na 3 części.
Włożyć do garnka.
Dodać porcję mięsa.
Dodać wszystkie pozostałe przyprawy poza majerankiem.
Zalać wodą, aby przykryło wszystkie warzywa i lekko ponad stan (później zawsze można rozcieńczyć barszcz w zależności od smaku buraków jakimi dysponujemy).
Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym płomieniu podobnie jak rosół, aby uzyskać prawdziwie czerwony kolor barszczu i idealny słodki smak.
Pod koniec dodać rozgnieciony/roztarty w doni majeranek.
Z gotowego jak na razie barszczu wyciągnąć warzywa, z których dowolną ilość wg naszego uznania zetrzemy na tarce o grubych oczkach i dodamy z powrotem do barszczu.
Barszcz możemy w tym momencie rozcieńczyć przegotowaną wodą i doprawiamy do smaku jak na barszcz czerwony, czyli dodajemy więcej soli, cukru, octu i pieprzu (u mnie wyszło 2 litry barszczu).
Gdy uzyskamy zadowalający nas smak doprawiamy tylko czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ale w ten sposób, że przeciskamy czosnek przez praskę, ale nie odcinamy go od niej , aby w całości dodać go do zupy, tylko zamaczamy praskę wraz z czosnkiem i lekko mieszamy nią w zupie, wtedy czosnek dodaje aromatu o wiele większego niż ugotowany w zupie, ale nie przesadzamy ze smakiem dodając go w całości przeciśniętego.
Na sam koniec odlewamy chochlę barszczu.Dodajemy do odlanej ilości śmietanę i mieszamy, co zahartuje naszą zupę.
Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników bez grudek.
Gotową mieszankę wlewamy do zupy i zagotowujemy mieszając.
Zupę podawać z okraszonymi ziemniakami.



Przygotowanie Ziemniaków Okraszanych:
Obrać ziemniaki w połowie gotowania zupy, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości oraz odcedzić.
Na rozgrzanym tłuszczu udusić i przyrumienić obrane i posiekane cebule.
Ziemniaki potraktować tłuczkiem lub prasą do ziemniaków i dodać cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz wszystko wymieszać.


  PRZEJDŹ NA FORUM