Krem Brokułowy


Składniki:
1 łyżka oleju rzepakowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 średnia marchew
0,5 średniej pietruszki
kawałek selera (wielkości pięści)
800 g brokuła (z czego tylko 600 g licząc same różyczki z ich małymi łodygami)
1,3 l wody lub bulionu drobiowego
2 liście laurowe
0,5 łyżeczki cukru lub słodziku
szczypta gałki muszkatołowej
sól
2-3 krople Tabasco
2-3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego....Przygotowanie:
Rozgrzać rondel.
Międzyczasie posiekać cebulę (nie musi być dokładnie i drobno).
Posiekać czosnek.
Wlać olej do rondla.
Dodać cebulę.
Przesmażyć na złocisto.
Dodać czosnek.
Przesmażyć krótko, aby czosnek się nie zbrązowiał.
Międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler.
Dodać do cebuli z czosnkiem.
Krótko przesmażyć, aby warzywa się zrumieniły.
Dodać umyte różyczki brokuła wraz z ich małymi łodygami.
Dodać liście laurowe.
Dodać cukier.
Zalać wodą/bulionem.
Gotować kilka minut do miękkości brokuła, pamiętając o tym, że brokuł nie powinien się rozgotować, bo to spowoduję, że zupa będzie lekko gorzka, brokuł powinien być al dente o wyraźnym zielonym kolorze jak przed ugotowaniem.
Z zupy wyciągnąć liść laurowy.
Zmiksować zupę na krem.
Doprawić do smaku solą.Dodać Tabasco.
Dodać śmietanę.
Wymieszać lub ponownie zmiksować do połączenia się składników.
Podawać solo, z grzankami, groszkiem ptysiowym, z nasionami jak u mnie np. ziarna słonecznika.




  PRZEJDŹ NA FORUM