GULASZ WIEPRZOWY Z GRZYBAMI


Składniki:

0,5 kg łopatki wieprzowej (kupiłam piękny kawałek od znajomego rzeźnika)
1 marchewka
200 g grzybów
4 – 5 ząbków czosnku
1 cebula
1 łyżeczka pieprzu
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki oregano
1 szklanka czerwonego wina
olej ryżowy SoRiso Naturalny do smażenia....Wykonanie:
Moją łopatkę umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Rozgrzałam na patelni olej SoRiso i wrzuciłam na patelnię pocięte mięso. Mięso obsmażyłam dokładnie (używam oleju ryżowego bo ma bardzo wysoką temperaturę dymienia i jest zdrowszy).Obrałam marchewkę i pokroiłam.Następnie obrałam, pokroiłam czosnek i cebulę.Na patelni, na której przygotowywałam mięso delikatnie rozgrzałam olej SoRiso, a następnie podsmażyłam cebulę i czosnek.

Grzyby (w moim przypadku opieńki) wyczyściłam szczoteczką i umyłam. Tak przygotowane grzyby, marchewkę, czosnek, cebulę i mięso włożyłam do garnka. Mój gulasz przyprawiłam: solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Dolałam czerwonego wina i delikatnie dusiłam aż do miękkości.


  PRZEJDŹ NA FORUM