
SKŁADNIKI 500 g zmielonego twarogu sernikowego 100 g cukru (1/2 szklanki) 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasiona z 1 laski wanilii 1 pomarańcza lub 1 cytryna (sok i skórka) 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 4 łyżeczki żelatyny w proszku 200 g białej czekolady oraz: około 300-400 g owoców (truskawek, malin, jagód, borówek, porzeczek)..DLA CHĘTNYCH RZYGOTOWANIE Przygotować tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm, jeśli robimy spód - wyłożyć spód ciasteczkami. Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem i wanilią napowietrzając trochę masę. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z pomarańczy lub cytryny, skórkę dodać do sera, sok zachować na potem. Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym, wyjąć gęste mleko z puszki i włożyć je do masy serowej, zmiksować lub mieszać za pomocą ubijaczki. Pozostałą wodę z puszki wykorzystać do rozpuszczenia żelatyny. Żelatynę najpierw namoczyć w metalowym kubku przez 10 minut w kilku łyżkach wody kokosowej, później dodać więcej wody kokosowej i sok z pomarańczy lub cytryny i podgrzać żelatynę nie zagotowując (!), cały czas mieszając aż cała się rozpuści (nie będzie widocznych ziarenek żelatyny). Do ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2 - 3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na spód tortownicy.W masę powciskać owoce: połówki truskawek lub maliny, jagody, porzeczki, borówki i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Deser jest już gotowy, ale można zalać truskawki galaretką w pasującym kolorze (o smaku truskawkowym, malinowym, owoców leśnych lub białą). Ostudzoną ale płynną galaretkę wykładamy po około 1/2 godziny schładzania sernika. galaretka truskawkowa lub biała galaretka jak w TYM PRZEPISIE (z wina musującego, napoju gazowanego, lemoniady lub wody kokosowej).... |