Krem z pora i ziemniaków
dwa pory

4 średnie ziemniaki

3 łyżki masła

1/2 l bulionu warzywnego lub 1/2 l wody i kostka rosołowa warzywna

łyżka listków tymianku

2 listki mięty

3 listki bazylii

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

liść laurowy

2 ziela angielskie sól i pieprz.........
W garnku o grubym dnie (najlepiej) smażę na maśle pokrojone w kostkę ziemniaki, po kilku minutach dodaję pokrojone w plasterki białe części pora. Mieszam, duszę pod przykrywką przez kolejne 5-10 minut, żeby pory zmiękły, a następnie zalewam bulionem, dodaję suszony tymianek, liść laurowy i ziele angielskie i gotuję pod przykryciem ok. 20-30 minut. Wyjmuję ziele i liść. Następnie dodaję świeże zioła, odrobinę soli i pieprzu i blenduję. Gotowe!


  PRZEJDŹ NA FORUM