Krem z pora i ziemniaków |
dwa pory 4 średnie ziemniaki 3 łyżki masła 1/2 l bulionu warzywnego lub 1/2 l wody i kostka rosołowa warzywna łyżka listków tymianku 2 listki mięty 3 listki bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku liść laurowy 2 ziela angielskie sól i pieprz......... W garnku o grubym dnie (najlepiej) smażę na maśle pokrojone w kostkę ziemniaki, po kilku minutach dodaję pokrojone w plasterki białe części pora. Mieszam, duszę pod przykrywką przez kolejne 5-10 minut, żeby pory zmiękły, a następnie zalewam bulionem, dodaję suszony tymianek, liść laurowy i ziele angielskie i gotuję pod przykryciem ok. 20-30 minut. Wyjmuję ziele i liść. Następnie dodaję świeże zioła, odrobinę soli i pieprzu i blenduję. Gotowe! |