Owsianka z dynią
3 łyżki płatków owsianych

garść różnych orzechów (np.: włoskich, laskowych, pini i nerkowca)

łyżeczka siemienia lnianego

łyżeczka pestek słonecznika

łyżeczka czarnego sezamu

100 g dyni hokkaido

garść pokrojonej natki pietruszki

½, wyciśniętej cytryny

Ząbek czosnku (opcjonalnie)

Kilka płatków chilli

2 łyżki oliwy

sól.........Do rozgrzanego do 200 stopni C pieca wkładam na papierze pokrojoną w kostkę dynię. Piekę ok. 20-25 minut. Owsiankę wraz z orzechami i ziarnami zalewam wodą tak, żeby przykryć wszystkie składniki. Mieszam co jakiś czas, żeby jej nie przypalić do momentu wchłonięcia wody. W międzyczasie szykuję sos: wyciskam ząbek czosnku, dodaję natkę pietruszki, płatki chilli, odrobinę soli, sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszam. Do miski wkładam owsiankę i wyjętą z pieca dynię, zalewam sosem i dokładnie mieszam. Najlepiej smakuje na ciepło.


  PRZEJDŹ NA FORUM