Owsianka z dynią |
3 łyżki płatków owsianych garść różnych orzechów (np.: włoskich, laskowych, pini i nerkowca) łyżeczka siemienia lnianego łyżeczka pestek słonecznika łyżeczka czarnego sezamu 100 g dyni hokkaido garść pokrojonej natki pietruszki ½, wyciśniętej cytryny Ząbek czosnku (opcjonalnie) Kilka płatków chilli 2 łyżki oliwy sól.........Do rozgrzanego do 200 stopni C pieca wkładam na papierze pokrojoną w kostkę dynię. Piekę ok. 20-25 minut. Owsiankę wraz z orzechami i ziarnami zalewam wodą tak, żeby przykryć wszystkie składniki. Mieszam co jakiś czas, żeby jej nie przypalić do momentu wchłonięcia wody. W międzyczasie szykuję sos: wyciskam ząbek czosnku, dodaję natkę pietruszki, płatki chilli, odrobinę soli, sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszam. Do miski wkładam owsiankę i wyjętą z pieca dynię, zalewam sosem i dokładnie mieszam. Najlepiej smakuje na ciepło. |