Zupa kalafiorowa |
Składniki: 25 dag włoszczyzny, 2 l. wody, sól do smaku, 2-3 dag masła (lub wywaru na kościach), 50 dag kalafiora (1 kalafior), 3 dag mąki, 1/4 l. mleka (lub słodkiej śmietany), 1-2 żółtka surowe (niekoniecznie), 1 łyżka siekanego koperku, Wykonanie: Z włoszczyzny i tłuszczu (masła) ugotować wywar. Na przecedzony wywar włożyć podzielony na różyczki kalafior, ugotować do miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną w 1/8 l. mleka (zimnego). Zagotować. Drugą połowę mleka połączyć z żółtkami i dodać do zupy, osolić, dodać koperek. Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym itp. według swojego upodobania. Uwaga: Jeżeli podprawiasz zupę śmietaną słodką wówczas nie daj mąki, gdyż gotując śmietankę w zupie, będzie wystarczająco gęsta. |