Kołaczki z cebulą
Składniki
30 dag mąki
2 dag drożdży
1/8 l. mleka
4 dag masła
2 żółtka
1 dag cukru
sól na ciasto drożdżowe
20 dag cebuli
5 dag masła
1/2 łyżeczki soli
na koniec noża cukru
szczypta pieprzu na nadzienie
białko do smarowania kołaczków
2 dag smalcu do smarowania blachy...Przygotowanie
Wykonać z podanych dodatków ciasto drożdżowe. Gdy wyrośnie, dzielić łyżką po 2-3 dag, wyrabiać małe bułeczki, spłaszczać je nieco, kłaść w odstępach na 3 palce na posmarowaną blachę, pozostawić w cieple. Gdy się podniosą, zrobić w środku dołek, złożywszy 3 palce (duży, wskazujący i średni) ucisnąć nimi ciasto, posmarować po wierzchu białkiem, nałożyć w dołek cebuli, upiec w piekarniku, podawać gorące na zakąskę. Cebulę pokrajać cienko, sparzyć ukropem. wylać na sito, następnie włożyć z masłem do rondla, udusić, nie rumienić, dodać sól, pieprz i cukier.


  PRZEJDŹ NA FORUM