Kołaczki z cebulą |
Składniki 30 dag mąki 2 dag drożdży 1/8 l. mleka 4 dag masła 2 żółtka 1 dag cukru sól na ciasto drożdżowe 20 dag cebuli 5 dag masła 1/2 łyżeczki soli na koniec noża cukru szczypta pieprzu na nadzienie białko do smarowania kołaczków 2 dag smalcu do smarowania blachy...Przygotowanie Wykonać z podanych dodatków ciasto drożdżowe. Gdy wyrośnie, dzielić łyżką po 2-3 dag, wyrabiać małe bułeczki, spłaszczać je nieco, kłaść w odstępach na 3 palce na posmarowaną blachę, pozostawić w cieple. Gdy się podniosą, zrobić w środku dołek, złożywszy 3 palce (duży, wskazujący i średni) ucisnąć nimi ciasto, posmarować po wierzchu białkiem, nałożyć w dołek cebuli, upiec w piekarniku, podawać gorące na zakąskę. Cebulę pokrajać cienko, sparzyć ukropem. wylać na sito, następnie włożyć z masłem do rondla, udusić, nie rumienić, dodać sól, pieprz i cukier. |