Drożdżówki z cynamonem
Składniki
250 g Mąki Basi Tortowej
5 g drożdży świeżych
80 ml mleka
50 g cukru
60g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 jajo do ciasta i 1 do posmarowania bułek
1/2 łyżeczki soli....Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski. Z drożdży, 1 łyżki mleka i 1 łyżki cukru robimy zaczyn. Pozostałe składniki dodajemy do mąki i łączymy razem z zaczynem. Uwaga: nie sypiemy soli na drożdże. Wyrabiamy lekkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie odgazowane ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonem i grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut.


  PRZEJDŹ NA FORUM