Kotlety z kaszy jęczmiennej
Składniki
Kasza jęczmienna - 200g
Grzyby suszone - garść
Cebula - 1szt
Czosnek - 3 ząbki
Marchew - 1szt
Jajko - 1szt
Bułka tarta - 3 duże łyżki
Przyprawy:
Pieprz, pieprz ziołowy,
przyprawa do ziemniaków
przyprawa gyros
Olej do nasmarowania blachy.....Przygotowanie
Kaszę zalewamy wodą w proporcji 1:2,5. Gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia wody. Zostawiamy do ostygnięcia.

Grzyby zalewamy zimną wodą i gotujemy (od momentu wrzenia wody przez 15 minut). Kroimy w kosteczkę.

Marchew trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy.

Mieszamy warzywa, grzyby i kaszę. Dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy.

Mokrymi rękami formujemy kotleciki i układamy na natłuszczonej blaszce. Ja używałam natłuszczonego papieru do pieczenia Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Są pyszne na świeżo i po podgrzaniu następnego dnia.


  PRZEJDŹ NA FORUM