Kotlety z kaszy jęczmiennej |
Składniki Kasza jęczmienna - 200g Grzyby suszone - garść Cebula - 1szt Czosnek - 3 ząbki Marchew - 1szt Jajko - 1szt Bułka tarta - 3 duże łyżki Przyprawy: Pieprz, pieprz ziołowy, przyprawa do ziemniaków przyprawa gyros Olej do nasmarowania blachy.....Przygotowanie Kaszę zalewamy wodą w proporcji 1:2,5. Gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia wody. Zostawiamy do ostygnięcia. Grzyby zalewamy zimną wodą i gotujemy (od momentu wrzenia wody przez 15 minut). Kroimy w kosteczkę. Marchew trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy. Mieszamy warzywa, grzyby i kaszę. Dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mokrymi rękami formujemy kotleciki i układamy na natłuszczonej blaszce. Ja używałam natłuszczonego papieru do pieczenia Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Są pyszne na świeżo i po podgrzaniu następnego dnia. |