Krupnik Śmietankowy
Składniki:
2,3 l wody
większa porcja mięsa drobiowego (np. szkielet + noga) lub mniejsza porcja mięsa wieprzowego (kość wieprzowa ze schabu wielkości dłoni)
4 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego lubczyku
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
mały kawałek selera (wielkości mieszczącej się w zamkniętej garści)
2 garście pokrojonego w pół-plastry pora
0,5 średniej cebuli
2 średnie ziemniaki
1 saszetka kaszy jęczmiennej ( można dać 1. łyżkę więcej)
1 opakowanie serka topionego śmietankowego (100 g)
sól
pieprz
natka pietruszki....Przygotowanie:
Do garnka włożyć mięso.
Zalać wodą.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk.
Włączyć płomień na średni i doprowadzić do zagotowania.
Dodać pokrojoną w pół-plastry marchewkę.
Dodać pokrojoną w małą kostkę pietruszkę.
Dodać pokrojony w małą kostkę seler.
Dodać pora.
Dodać cebulę.
Gotować pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Dodać kaszę jęczmienną.
Odlać ok. pół szklanki samego bulionu i wymieszać w nim do rozpuszczenia serek topiony.
Wlać z powrotem do zupy.
Całość gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków i kaszy.
Przyprawić solą i pieprzem.
Odstawić z płomienia.


  PRZEJDŹ NA FORUM