Żurek |
Butelka zakwasu na żurek (500 g) 2 litry wody lub bulionu 1 cebula 150 g szynki 3 białe kiełbasy 200 g boczku w kawałku 5 ząbków czosnku 3 ziemniaki liść laurowy ziele angielskie majeranek 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki chrzanu jajko na twardo sól i pieprz.....Cebulę pokrojoną w kostkę zarumieniam na patelni na oliwie, dodaję pokrojoną w kostkę szynkę i kiełbasę w całości. Do garnka wlewam wodę i zakwas, dodaję boczek w kawałku, liść laurowy, ziele angielskie, chrzan, odrobinę majeranku, sól, pieprz, zawartość patelni oraz czosnek i obrane i pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Całość gotuję na małym ogniu przez ok. godz. Serwuję krojąc kiełbasę w plasterki z połową jajka na twardo. Ja lubię żurek mocno chrzanowy więc często już na talerzu dodaję sobie jeszcze łyżkę. |