Wątróbka duszona |
Składniki: 50 dag wątróbki (cielęcej, wieprzowej) 5 dag słoniny, pieprz, 1 łyżka mąki (kopiata), 3-5 dag masła lub margaryny, 1/2 szklanka śmietany, sól, 1-2 łyżki siekanej natki pietruszki, 1/2 szklanki ciepłej wody.....Wykonanie: Wątróbkę starannie umyć, obrać z błony i żył, osączyć. Słoninę pokroić w słupki długości około 6 cm i średnicy 1/2 cm, oprószyć pieprzem. Wątróbkę w całości naszpikować słoniną, oprószyć mąką. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron. Wlać wodę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Gdy wątróbka jest miękka, do sosu dodać resztę mąki, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną. Wątróbka powinna być wewnątrz lekko różowa. Podawać pokrojoną w grube plastry, ułożoną na półmisku, oblaną sosem i posypaną natką, z ziemniakami i gotowaną jarzyną lub surówką. Tak przygotowaną wątróbkę można podawać bez śmietany i na zimno. Smakuje również z pieczywem. |