LIKIER SŁONY KARMEL – NAJLEPSZY PRZEPIS
1 puszka kajmaku lub domowy kajmak (przepis znajdziecie tutaj: Jak zrobić domowy kajmak? )
1 szklanka mleka (250 ml)
1 szklanka śmietanki 30% (250 ml)
1 – 2 łyżeczki soli kamiennej
0,5 l wódki........Wykonanie:

Do rondelka wlałam mleko, śmietankę i dodałam kajmak. Rondelek umieściłam na małym ogniu i mieszając czekałam aż kajmak połączy się z mlekiem i śmietanką. Kiedy płyn się zagotował zabrałam rondelek z palnika do ostudzenia.

Po ostudzeniu zawartość rondelka przelałam do większej miski. Do miski wlewałam powoli wódkę mieszając wszystko rózgą.

W moździerzu umieściłam sól i roztarłam.

Sól dodałam do likieru i dokładnie wymieszałam. Likier przelałam do butelki i odstawiłam “do przegryzienia” do lodówki na godzinę.

Likier jest gotowy do picia właściwie zaraz po przygotowaniu, a przechowuję go w barku (nie w lodówce).


  PRZEJDŹ NA FORUM