LIKIER SŁONY KARMEL – NAJLEPSZY PRZEPIS |
1 puszka kajmaku lub domowy kajmak (przepis znajdziecie tutaj: Jak zrobić domowy kajmak? ) 1 szklanka mleka (250 ml) 1 szklanka śmietanki 30% (250 ml) 1 – 2 łyżeczki soli kamiennej 0,5 l wódki........Wykonanie: Do rondelka wlałam mleko, śmietankę i dodałam kajmak. Rondelek umieściłam na małym ogniu i mieszając czekałam aż kajmak połączy się z mlekiem i śmietanką. Kiedy płyn się zagotował zabrałam rondelek z palnika do ostudzenia. Po ostudzeniu zawartość rondelka przelałam do większej miski. Do miski wlewałam powoli wódkę mieszając wszystko rózgą. W moździerzu umieściłam sól i roztarłam. Sól dodałam do likieru i dokładnie wymieszałam. Likier przelałam do butelki i odstawiłam “do przegryzienia” do lodówki na godzinę. Likier jest gotowy do picia właściwie zaraz po przygotowaniu, a przechowuję go w barku (nie w lodówce). |