CIASTO ŁACIATE ZE ŚLIWKAMI |
4 jajka 1 szklanka cukru (1 szklanka=250 ml) 3/4 szklanki oleju rzepakowego 500 ml kefiru 3 szklanki mąki pszennej (przesianej) 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki (0,5 kg) Dodatkowo: Blacha o wymiarach 20×30 cm Cukier puder do posypania......Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej (min. 2 godziny wcześniej wyciągnięte z lodówki). Składniki mokre: jajka, olej, kefir wymieszałam w jednej misce za pomocą widelca (lub łyżki). W drugiej misce suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia. Do suchych składników wlałam mokre i bardzo dokładnie wymieszałam (nie miksujemy). 1/3 z tej masy odlałam do kolejnej miski i wymieszałam z kakao. Na dno blachy wylałam jasną masę, a następnie kleksami nakładałam masę z kakao. Na cieście układałam pozbawione pestek i przekrojone na połówki śliwki. Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 45 min. (do tzw. suchego patyczka). |