CIASTO ŁACIATE ZE ŚLIWKAMI
4 jajka
1 szklanka cukru (1 szklanka=250 ml)
3/4 szklanki oleju rzepakowego
500 ml kefiru
3 szklanki mąki pszennej (przesianej)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki (0,5 kg)
Dodatkowo:

Blacha o wymiarach 20×30 cm
Cukier puder do posypania......Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej (min. 2 godziny wcześniej wyciągnięte z lodówki). Składniki mokre: jajka, olej, kefir wymieszałam w jednej misce za pomocą widelca (lub łyżki). W drugiej misce suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia. Do suchych składników wlałam mokre i bardzo dokładnie wymieszałam (nie miksujemy). 1/3 z tej masy odlałam do kolejnej miski i wymieszałam z kakao. Na dno blachy wylałam jasną masę, a następnie kleksami nakładałam masę z kakao. Na cieście układałam pozbawione pestek i przekrojone na połówki śliwki. Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 45 min. (do tzw. suchego patyczka).


  PRZEJDŹ NA FORUM