Pierogi z kaszanką okraszone cebulą i kawałkami dyni |
SKŁADNIKI mąka pszenna 3 szklanki wrzątek ok. 1 szklanki sól jajko zielononóżki 1 sztuka kaszanka 1 1/2 kg masło 2 łyżki śliwki wędzone 4-5 sztuk majeranek 1 łyżka wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki pieprz smalec 1 łyżka masło klarowane 2 łyżki cebula 4 sztuki dynia 200 g majeranek świeży....SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz: Na patelni rozpuść masło i wrzuć obraną z flaka Kaszankę JBB. Mocno rozdrobnij podczas smażenia, aby powstała jednolita masa. Dodaj teraz drobno posiekaną śliwkę, majeranek, dużo pieprzu i wino. Gotową masę odstaw do przestygnięcia. Ciasto: Do mąki wbij jajko i powoli dodawaj wody, aby się nie zaparzyło. Dopraw solą. Ciasto podziel i dokładnie rozwałkuj. Wytnij szklanką kółka i na każde nałóż łyżkę kaszanki.Gotuj partiami lub piecz w temp. 200°C, aż się zrumienią. W rondelku rozpuść smalec z masłem, posiekaną w piórka cebulkę i duś chwilę na małym ogniu. Dynię pokrój w drobną kostkę i wrzuć pod koniec smażenia do cebuli wraz z majerankiem i solą. Gotowe pierogi polej cebulą z dynią. |