Pierogi z zielonym groszkiem i ziołami |
SKŁADNIKI Na ciasto: mąka pszenna 250 gramów olej 1 łyżka woda ciepła 0.5 szklanki sól 1 szczypta Na farsz: zielony groszek 270 gramów świeże listki bazylii 15 gramów natka pietruszki 35 gramów ząbek czosnku 1 sztuka oliwa 75 mililitrów sok z limetki 15 mililitrów migdały 50 gramów parmezan 50 gramów sól 1 szczypta pieprz 1 szczypta Dodatkowo: masło 82% 2 łyżka ząbek czosnku 1 sztuk cebula 1 sztuk kiełbasa śląska 250gramy.....SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz: 1. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Liście natki z pietruszki, bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, migdały i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Dodać ugotowany zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Ciasto: 2. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło. 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia. 5. Kiełbasę pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle przesmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać kiełbasę, całość chwilę smażyć, lekko oprószyć solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. 6. Gotowe pierogi podawać okraszone przesmażoną kiełbaską z cebulą i czosnkiem. |