Śmietankowe kotlety z młodych ziemniaków
SKŁADNIKI
KALKULATOR
JEDNOSTEK
Kotlety:
ziemniaki młode

1 kg
śmietanka 30%

200 ml
koperek świeży

0.5 pęczka
sól

0.5 łyżeczki
czarny pieprz mielony Prymat

1 łyżeczka
jajko

1 sztuka
mąka pszenna

4 łyżki
mąka ziemniaczna

4 łyżki
smalec

3 łyżki....SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wlać słodką śmietankę, wbić jajko.
Doprawić solą i pieprzem.
Całość dokładne zblendować.
2. Do powstałego puree wsypać mąki, ugnieść odchodzące od dłoni ciasto.( W zależności od ziemniaków mąki można dodać mniej lub więcej)
3. Z ciasta, nawilżonymi dłońmi formować owalne kotlety.
4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.


  PRZEJDŹ NA FORUM