Śmietankowe kotlety z młodych ziemniaków |
SKŁADNIKI KALKULATOR JEDNOSTEK Kotlety: ziemniaki młode 1 kg śmietanka 30% 200 ml koperek świeży 0.5 pęczka sól 0.5 łyżeczki czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka jajko 1 sztuka mąka pszenna 4 łyżki mąka ziemniaczna 4 łyżki smalec 3 łyżki....SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wlać słodką śmietankę, wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładne zblendować. 2. Do powstałego puree wsypać mąki, ugnieść odchodzące od dłoni ciasto.( W zależności od ziemniaków mąki można dodać mniej lub więcej) 3. Z ciasta, nawilżonymi dłońmi formować owalne kotlety. 4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. |