Ser domowy na sposób szwajcarski |
Składniki 2 1 świeżego mleka 2 1 kwaśnego mleka 10 dag masła 1/8 l. śmietany sól kminek..Przygotowanie Wlać do kamiennego garnka 2 1 kwaśnego mleka wraz ze śmietaną i 2 1 świeżego mleka. Wstawić garnek do ciepłego piekarnika na 3 godz. Mleko zetnie się w cieple, a ser podpłynie na wierzch. Zlać wówczas do woreczka, aby odpłynęła serwatka. Rozpuścić masło w rondlu, włożyć do masła ser, posolić, dodać szczyptę kminku i kwaśną śmietanę. Smażyć, mieszając nieustan- nie, aby się nie przypalił. Gdy rozpuści się i wysmaży z pozostałej serwatki, wylać na głęboką salaterkę, postawić w zimnym miejscu do następnego dnia. Dobrze stężały ser należy wyłożyć na deseczkę, krajać w cienkie plastry. Podawać na przekąskę. |