Tort śmietanowy
Składniki
6 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka octu
sól
masa
litr soku pomarańczowo-jabłkowego
2 pojemniki śmietany kremówki
3 budynie
4 łyżeczki żelatyny
cukier...Przygotowanie
Białka ubić z cukrem na pianę. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać białka i wymieszać. Po trochu dodawać mąkę.

Wlać do formy i piec około 40 minut.

Budynie rozpuścić w połowie soku, dodać cukier i wlać do reszty gotującego się soku.

Śmietankę ubić. Dodać rozpuszczoną żelatynę.

Ciasto przekroić na pół. Na jedną połówkę wylać budyń, na drugą śmietanę. Po ostudzeniu obie części złączyć.

Wierzch posmarować śmietaną, udekorować i schłodzić.


  PRZEJDŹ NA FORUM