Tort Bajgus
Składniki
5 łyżek mąki tortowej
4–5 jajek
7 łyżek cukru
8 dag mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
50 dag śmietany kremówki
5 jabłek
półtora litra soku jabłkowego
cukier waniliowy
łyżka żelatyny...Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. W trakcie ubijania wsypywać powoli cukier, dodać też żółtka.

Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i kakao, połączyć z masą jajeczną.

Do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20–22 cm wlać ciasto i piec około pół godziny.

Jabłka obrać, pokroić na kawałki i gotować kilka minut w soku jabłkowym. Osączyć.

Ubić 30 dag śmietanki, wsypać do niej cukier waniliowy, dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody.

Krem połączyć z jabłkami. Biszkopt przekroić na dwa krążki i przełożyć kremem.

Resztę śmietany ubić, posmarować nią tort.


  PRZEJDŹ NA FORUM