Zupa krem z kalafiora
Składniki
1/2 kg kalafiora
750 ml bulionu jarzynowego
400 g ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
125 ml śmietanki 30%
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
pieczywo
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól....Przygotowanie
Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę.

W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz ziemniaki. Całość podsmaż przez około 5 minut.

Do garnka dodaj wywar z jarzyn oraz dorzuć podzielony na różyczki kalafior. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.

Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.

Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut.


  PRZEJDŹ NA FORUM